Heupartrose en traplopen
Artrose kan zich op verschillende plekken voordoen. Dit ontstaat na een ontsteking in het heupgebied en wordt vaak vastgesteld bij mensen die al op leeftijd zijn. Deze ziekte kan dagelijkse activiteiten zoals wandelen, opstaan en zitten of traplopen erg hinderen. Daarom is het belangrijk om precies te weten wat het inhoudt en welke tips helpen om de pijn te minderen. Het belangrijkste is dat je jouw huisarts of fysiotherapeut op de hoogte brengt wanneer je last krijgt van je heup. Deze mensen weten het beste wat jou kan helpen en hoe ze de artrose moeten bestrijden.
Alles wat je moet weten over artrose
Artrose in het algemeen
Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht, waardoor dit soms kan ontsteken en pijnen kan veroorzaken aan verschillende lichaamsdelen. Het is een vorm van reuma waarbij jouw hele gewricht betrokken is. Sommige mensen hebben artrose in 1 gewricht en sommige mensen krijgen het in meerdere. Door de verandering van het kraakbeen ontstaan er ook veranderingen in het bot. Hierdoor ontstaan er aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels welke ‘osteofyten’ worden genoemd.
Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van artrose. Tot nu toe is dit nog steeds onbekend. Wel zijn er bepaalde factoren die invloed zouden kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte. Wanneer er een erfelijke aanleg is voor artrose, krijg je vaak al klachten op jonge leeftijd en in meerdere gewrichten. Ook kan het geslacht een factor van invloed zijn. Zo hebben vrouwen 2 tot 3 keer meer kans op artrose. Andere mogelijke oorzaken zijn leeftijd, overgewicht, blessures, zware belasting en meer.
Bij artrose komen verschillende klachten kijken. De eerste en meest voorkomende is pijn. Zo kan je pijn ervaren wanneer je aan het lopen of bewegen bent of een ontsteking in het gewricht hebt. Ook ervaar je vaak stijfheid welke voorkomt bij het opstaan of bij bewegingsbeperking. Ook kan je klachten als krakende gewrichten, zwelling, instabiliteit en verandering in de lichaamshouding ervaren.
Artrose in de heup
Ongeveer 25% van alle 85-plussers kunnen artrose in de heup krijgen. Iedereen loopt hierbij evenveel risico op de ziekte. Deze vorm van artrose komt voor wanneer je een ontsteking in het heupgewricht hebt. Dit ontwikkelt zich vaak op een latere leeftijd en daarom hebben ook veel 85-plussers dit. Bij artrose in de heup wordt het kraakbeen beschadigd en krijg je pijn in het gewricht. Na een tijdje kan deze pijn verergeren en ook voor meer stijfheid zorgen.
Artrose in de heup kan leiden tot klachten als een scherpe en stekende pijn, stijfheid in het heupgewricht, een knarsend geluid bij beweging van het heupgewricht, moeite en pijn bij alledaagse activiteiten zoals zitten, opstaan en traplopen. Wanneer je pijn krijgt in je heup is het verstandig om een kinesist op te zoeken die een lichamelijk onderzoek kan starten. Zij beschikken over de juiste kennis om tests uit te voeren die bepalen of je daadwerkelijk artrose in de heup hebt. Wanneer dit het geval is, kan de fysio jou helpen om de pijn te verminderen door bijvoorbeeld oefeningen met je te doen.
Tips tegen artrose in de heup
Artrose is niet te genezen, maar je kunt wel dingen doen die de pijn en stijfheid van jouw heupgewricht te verminderen. Het is belangrijk om altijd te blijven bewegen. Zo houd je je gewricht soepel en geef je het meer stevigheid. Ook zou het kunnen helpen om het gewricht wat rust te geven. Hierbij moet je er alsnog wel voor zorgen dat het regelmatig wat beweging krijgt zodat het niet vast komt te zitten. Dit zal uiteindelijk namelijk voor meer pijn zorgen.
Wanneer de pijn te erg wordt om zelfstandig te lopen, is het verstandig om een wandelstok of rollator aan te schaffen. Zo blijf je toch in beweging, maar krijg je wel de steun die je nodig hebt. Ook overgewicht kan een hoge tol eisen van jouw heup. Probeer dus af te vallen om de druk op je heupgewricht te verminderen. Er zijn speciale leefstijlprogramma’s die je hierbij kunnen helpen om goed te bewegen en gezond te eten.
Traplopen met artrose in de heup
Zoals eerder benoemd, kan artrose in de heup ook erg vervelend zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals traplopen. Het is hierbij belangrijk dat je de trapleuningen vasthoudt wanneer je naar boven loopt. Dit om te voorkomen dat je valt en meer schade aanricht. Wanneer het niet meer veilig is om zelfstandig en zonder te veel pijn naar boven of beneden te lopen, is een traplift ook een optie. Dit is een handige manier om toch in jouw huis te blijven wonen, maar zonder al te veel moeite en pijn de trap op en af te komen. Wanneer je je op een dag wel sterk genoeg voelt om zelf te traplopen, kan dit zelfs en hoef je niet persé de traplift te gebruiken, ideaal dus!
Traplift kopen
Wanneer je echt te veel last hebt van je heup, kan je een traplift aanschaffen. Je hebt trapliften voor allemaal soorten trappen. Zo heb je een rechte traplift, een traplift met bochten, een traplift langs de binnenzijde, een traplift langs de buitenzijde, een traplift voor een wenteltrap en bijvoorbeeld een traplift voor buiten. Er is genoeg om uit te kiezen en er zit altijd wel iets voor jou bij. Op goede dagen kan je gewoon de trap op lopen en op slechte dagen kan je gebruik maken van jouw traplift. Ideaal dus!
Offerte traplift