Last van zware, pijnlijke en vermoeide benen?

Zware benen en vermoeide benen op de trapHeb jij last van zware benen en vermoeide benen of beenpijn? Dan kan het zijn dat je moeite hebt met traplopen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden wanneer je een keertje halsoverkop de trap af valt. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het handig om te weten waar jouw klachten vandaan komen en, nog belangrijker, hoe je ervan af komt.

 

Symptomen zware benen

Ook andere dagelijkse activiteiten kunnen worden belemmerd door zware en vermoeide benen. Deze pijn kan zich op verschillende manieren voordoen: vermoeide benen, pijnlijke onderbenen en bovenbenen, krampen in de benen of steken in de kuit, minder kracht in de benen. Deze klachten kunnen al opdoemen na bijvoorbeeld en lange wandeling. Dit betekent ook dat zware en vermoeide benen niet persé voor een lange tijd zich hoeven te vertonen.

Oorzaak zware benen en beenpijn

De meest voorkomende lichamelijke oorzaken van zware en vermoeide benen zijn een slechte bloedcirculatie, overbelasting of zelfs Multiple Sclerose (MS). Ruim de helft van de 85-plussers hebben last van een slechte bloedcirculatie en dus zware of pijnlijke benen.

Slechte bloedcirculatie

Zware benen en spatadersDe bloedsomloop is belangrijk voor het hele lichaam, omdat het alle organen en ledematen voorziet van voldoende zuurstof. Deze hebben zuurstofrijk bloed nodig om te kunnen blijven werken. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden zakt, hebben de vaten die het bloed rond circuleren kleppen. Wanneer deze niet goed werken, kan je zware en vermoeide benen krijgen of spataders. Des te ouder je wordt, des te meer jouw bloedcirculatie verandert. Je bloedvaten verkalken sneller, de vaatwanden worden slapper en het bloed gaat klonteren. Vaak zijn de benen één van de eerste ledematen die dit merken en dus te weinig zuurstof krijgen.

Ook kunnen de factoren roken, overgewicht, alcohol en warme dagen invloed hebben op jouw bloedcirculatie. Vaak, wanneer je eventjes stilstaat na het lopen en het belasten, doen je benen minder pijn.

Overbelasting

Ook is overbelasting een oorzaak van zware en vermoeide benen. Wanneer je een lang stuk hebt gewandeld of een hele dag op jouw benen heeft gestaan, kan je pijn krijgen in je benen. Vaak hebben mensen met overgewicht hier het meeste last van. De benen moeten hierbij meer gewicht dragen en krijgen sneller te maken met overbelasting. Wanneer je regelmatig je benen overbelast, heb je het risico dat de zware en vermoeide benen, welke meestal na een aantal dagen weer weg gaan, een blijvend probleem worden.

Multiple Sclerose (MS)

Natuurlijk hoop je er niet op, maar ook kan het zijn dat jouw vermoeide en zware benen leiden tot de diagnose Multiple Sclerose. Dit is een chronische aandoening aan het zenuwstelsel, vaak in de hersenen of het ruggenmerg. Deze aandoening komt vaak voor bij jongvolwassenen. Er ontstaan verschillende ontstekingen waardoor de hersenen sommige activiteiten niet meer kan uitvoeren. Vaak zijn MS-patiënten erg moe, wat ook kan uitstralen naar de benen. De ziekte is ongeneeslijk, maar je kunt vaak wel geholpen worden door een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist om de klachten te verminderen of leefbaar te maken.

Tips tegen pijnlijke benen

Beenoefeningen tegen zware benenNatuurlijk zijn er heel wat tips tegen zware en vermoeide benen. Eén van de meest voor de hand liggende en best werkende tips, is het doen van oefeningen voor je benen. Deze krijg je vaak van jouw huisarts of fysiotherapeut wanneer je een afspraak bij ze hebt gemaakt. Ze helpen je om jouw bloedcirculatie te verbeteren en heten daarom ook bloedcirculatie oefeningen. Het kan zijn dat je sporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen aangeraden krijgt in plaats van oefeningen. Wanneer de pijn niet vermindert, is het belangrijk dat je contact opneemt met een fysiotherapeut. Door middel van zijn of haar kennis, kan het zijn dat je benen na een gerichte massage of andere oefeningen toch weer beter gaan voelen.

Traplopen met pijnlijke benen

Met pijnlijke benen kan het zijn dat je moeite hebt met het op- en aflopen van de trap. Dit kan zijn, omdat jouw benen geen kracht hebben, omdat er dus te weinig zuurstof bij komt. Wanneer de oefeningen of sporten die de fysiotherapeut of arts je hebben voorgeschreven niet werken, kan het zijn dat je een andere manier moet vinden om de trap op en af te komen.

Een oplossing is bijvoorbeeld verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Maar dit is niet altijd zo makkelijk gezegd als gedaan. Daarom kan je ook kijken naar een traplift. Deze brengt jou in alle veiligheid alsnog naar een andere verdieping. Dit kan een hele opluchting zijn wanneer je op slechte dagen simpelweg niet genoeg kracht hebt om de trap op of af te komen. Op goede dagen kan je met een smalle traplift alsnog proberen om te gaan traplopen. Doe hierbij wel voorzichtig en houd beide trapleuningen vast.

Offerte traplift